Har du en idè du tenker på å levendegjøre, eller er du allerede i gang med et hobbyprosjekt som har tatt over all fritida di? Sånn har mange det, og faktisk er det mange som i permisjonstida gründer nye idéer og konsepter. 
Når du er gründer, eller planlegger å bli det, er det noen ting som er viktige å huske på. 

Selv har jeg vært gründer i 4,5 år. Eller det vil si, jeg må nesten kalle det 100% aktiv i gründerlivet i 4,5 år. For firmaet mitt har jeg jo hatt i mange år før dette og bygget det opp parallet med fast jobb – noe som krever høy grad av disiplin og gir meget lite fritid. Du kjenner deg kanskje igjen? Akkurat det å bygge opp noe nytt ved siden av fast jobbe er det mange som gjør. Forskjellen ligger i om du tar valget i å hoppe inn 100 prosent i gründerlivet, eller om du velger å fortsette å være ansatt. For de aller fleste er det vanskelig å få kombinert jobb med egen satsning, i alle fall om du ikke kan velge å jobbe en mindre prosent. Om du tenker på, eller har hoppet inn i dette gründerlivet – og spesielt om du er eller planlegger å bli mamma, så er det noen ting som er viktige å tenke på og planlegge litt. Derfor har jeg laget en sjekkliste til deg før du hopper inn i det.

IMG_0237

Steg 1: Den faste jobben
Gå i dialog med din nåværende sjef. Spør om du har mulighet til å jobbe en lavere stilling, slik at du får en dag eller tre i uka til å jobbe med ditt prosjekt. Men for all del IKKE signer noen avtale om bindingstid eller avtal noe som gjør at bedriften «eier» ditt prosjekt. Du trenger å ha kontroll på hele firmaet ditt selv.

Om sjefen ikke er medgjørlig eller du mistenker at det kan være vanskelig for deg å være åpen om prosessen, så sjekk arbeidskontrakten din. Noen få kan ha med i den at du ikke kan ha annen jobb eller lignende i tillegg til den primære, men slikt er det heldigvis mindre av nå enn tidligere. Det eneste å være obs på er at du ikke utnytter informasjon du er i posisjon til å ha tilgang på gjennom jobben din direkte til egen vinning/utvikling av din nye idè og bedrift.

Steg 2: Den store milepælen – å etablere firmaet!
Opprett et foretak ved hjelp av www.brreg.no (how to kan du se på altinn.no) husk å velge et navn som kan vokse med deg videre. Og ikke minst: Dette er IKKE skummelt. Selve registreringen er enkel og du vil lære underveis.

Steg 3: Planlegg for framtida
Dette er vel i grunn der STORE punktet. Her er det mange som ikke bruker tid, og dermed blir usikre etterhvert. I en hver sammenheng er det viktig å ha en plan. En strategi. Det er utrolig mange drømmer som har blitt knust eller blåst bort ved første regnskyll fordi det manglet en plan. Nå forutsetter jeg at du allerede har en idè om hva du drømmer om og vil gjøre som gründer, så jeg hopper rett inn i det praktiske.

– lag deg en ledestjerne.
Du må ha denne å se opp på på vanskelige dager. Den skal være din motivasjon, akkurat som Betlehemsstjernen for gjeterne… Den sier noe om hvorfor du faktisk har gjort dette, hva det betyr for deg personlig og samtidig vil ha av betydning for de som får glede av din idè.
– fyll ut en forenklet forretningsplan (dette er min variant av den som kalles «canvasmodellen» // NINABEA_Canvasmodellen)
lag deg et mål, en eller flere milepæler og planlegg hvordan du skal komme deg dit (det er dette som kalles en strategi)
– lag en deal med din kjære mann. Uten han på laget går ikke dette. Du klarer ikke være gründermamma uten en gründermamma-pappa. De får nemlig en helt spesiell posisjon i livet til både deg og (etterhvert) barn(a) deres. Han får lov å spille rollen som helten i bakgrunnen. Det er han som må tåle humørsvigninger, inntektssvigninger, spontane arrangementer, å ta ut mer enn vanlig kvote av fellespermisjon og så videre. Og du MÅ ha han med på dette. Men for all del. Gi han en nødbrems å trekke i, et «gult kort» eller lignende. Med andre ord en mulighet til å si fra om det tærer for mye på han eller familien. For det vil det nemlig gjøre på et eller annet punkt underveis.
– ha en plan for hvordan dere skal klare det økonomiske. Her vil det være tøft til tider for de fleste, spesielt når du er gründermamma. For to kan jo klare seg på veldig lite, men med små søte inn i bildet er det litt mer sikkerhet som trengs. Og her kommer dette med nødbrems for din bedre halvdel ofte inn. Hva kan dere tåle? Hvor lenge? Kan sparing brukes? Hvilke utgifter kan (og bør) reduseres for å ikke sløse med penger i oppstartsårene? Hva med forsikring? Hva skal dere klare dere med om du blir gravid? Har dere mulighet til å takle faste utgifter på en lønn? Om sjefen din ikke tillot deg å ha en lavere stillingsprosent kan det kanskje være smart å planlegge dette med barn og permisjon litt også? (om ikke er det i allefall ok å ha det i bakhodet) Det går nemlig HELT FINT å bli mamma når du er gründer. Klarer jeg være gründermamma, så klarer du det!

DSC_0686

Min lille familie <3 Lille Olivia er 7 uker på bildet og vi er i 20-tallsbryllup hos min gründervenninne Birte, som driver www.barnelykke.no

På økonomi er det to ting jeg spesielt vil trekke fram:
1. Svangerskapspermisjon – hvordan fungerer dette?
Her er det slik at du som selvstendig næringsdrivende (altså ikke ansatt noe sted) vil få svangerskapspermisjon/lønn fra NAV basert på inntekten du gjennomsnittlig har hatt de siste tre ferdiglignede årene. Og det er TOPP om ett eller flere av disse stammer fra når du var i fast jobb. Det vil være med på å øke gjennomsnittet ditt betraktelig. Forutsatt at du ikke har gjort braksuksess med din idè da. <3 Det kan være greit med lønn fra en ekstrajobb, men den må være minst 50% for at du skal kunne ta ut delvis/gradert permisjon. (Noe som anbefales om du har planer om å holde bedriften din flytende i mammatida)

2. Forsikring – dette GLEMMER(!) mange… 
Jeg kunne ikke vært mer tydelig. Ikke spar penger her! Eller jo, du må gjerne sjekke hvor du får mest for pengene og at det er et rimelig tilbud, men for all del. Betal for både uføre,- sykdom,- livsforsikring og ikke minst hus og innbo. Sistnevnte er meget viktig om du for eksempel driver en nettbutikk og har varelageret ditt hjemme. Ved brann kan både hus og bedrift gå opp i røyk, – bokstavelig talt. Og pass på at den er høy nok. En million i innbo er ikke spesielt mye. Tenk bare over hvor mye kleskapet ditt koster… Eller verdien på toalettmappa di…

Et eksempel på verdi: Jeg mistet kofferten på vei hjem fra Thaliand for noen år siden, og siden den ikke dukket opp etter to dager begynte jeg å skrive lister og regne ut verdien… Bare for det som var i den; Sommerklær, en del kjoler, toalettsaker og litt for mange par pensko…(var på fint hotell da serru!) kom jeg til en verdi på langt over 30 000,- ! Og ikke alt kunne erstattes heller, mye var kjøpt på salg og reise. Heldigvis kom våre kofferter til rette igjen etter 14 dager forlenget ferie og rundreise i Kuala Lumpur og Asia. NB! Ikke glem reiseforsikring heller, mange av disse dekker deg faktisk når du er utenomhus på en helt vanlig dag også. Og det er topp for en som ikke er ansatt/forsikret av bedriften. 

Det finnes også spesialforsikringer på dette med sykepenger og så videre, men om det er relevant kommer helt an på hvor mye du tjener så det kan jeg si noe om i en senere blogg.

Siste, og ikke minst VIKTIGSTE steg…
Steg 3: Skaff deg en «gjeng», et nettverk og en møteplass med andre gründere
For å ikke føle deg alene, være alene eller drive på som ensom ulv trenger du en arena å gå til, aller best om dette også kan være noen du kan lære av eller se opp til. Enda bedre om de holder til på et fysisk sted og ikke bare på nett. Som eksempel har jeg nå kontorplass noen dager i uka på Digs (www.digs.no) , et gründerfelleskap her i Trondheim og tidligere har jeg jobbet to dager hver uke sammen med min gründervennine Birte. Dette med «heiagjeng» skal jeg også komme inn på litt senere, det viktigste er at du planlegger for å bygge din.

Puh! Det var litt av en liste tenker du. Og ja, det er jo det – men det krever sin kvinne å starte opp en bedrift. Og jeg håper denne sjekklisten kan bidra til å gjøre deg litt tryggere. Jeg øser mer enn gjerne av min erfaring og håper du vil gjøre det samme.

Jeg vil gjerne at du skal få mest mulig utbytte av mine bloggposter. Det er deg jeg skriver dette for! Så still spørsmål i kommentarfeltet og føy veldig gjerne til om du synes det mangler noe på listen. Sharing is caring, så hopp gjerne inn å følg Gründermamma.no på Facebook – gi en tommel opp på posten jeg deler med deg og del innleggene slik at flest mulig kan få de med seg.

Nå blir det en etterlengtet tacofredag med meg og pappan til Olivia her i stua! Kos deg med fredag, så snakkes vi!

// Nina 😀