Du vet den følelsen av å ikke strekke helt til? Den er helt forferdelig. Og den er det mange som også tenker at «hører med» både mammaliv og gründerliv. Det må jo ikke være sånn alltid. Jeg nekter faktisk å godta at det skal være sånn. Derfor slår jeg et slag for å kombinere jobb med familieliv, så kan du bruke tid på både gründerdrømmen og den fine familien din samtidig. Med andre ord: Være på jobb med god samvittighet. Finnes det noe bedre?!

I en fast jobb er det et tydelig skille. Du har fri, eller du er på jobb. Ytterst sjelden kombineres disse to, men det tilhører sjeldenhetene og når det først skjer er det kanskje en sommerfest eller et julebord som er arenaen og det er partneren som får være med – ikke kidza og hele familien.

I gründerlivet derimot er det faktisk masse rom for å bestemme hvordan dette fungerer. Mange tenker jo at gründerlivet går ut over familielivet, stjeler tid fra fritida og er altoppslukende. Det kan det (som andre jobber også kan) selvsagt også være. Men i dag er poenget mitt at gründerliv kan være supert å kombinere med familielivet! Og nettopp fordi en gründerdrøm krever MYE av din tid kan det være topp å finne måter å jobbe på som også gir rom for familieliv.
GM_blogginnlegg_bakkerud2
I min jobb er det jeg som er sjef (og ansatt, styreleder osv…) Derfor kan jeg også bestemme hvordan dagen disponeres. Jeg kan også velge å ta med meg familien på det som er jobb. I fjor gjorde jeg det flere ganger. En av mine største kunder, Andreas Bakkerud, er rallycrosstalent og kjører VM-runden i Rallycross. (klikk gjerne inn på linkene om du vil vite mer om hva det/han gjør). Dette har gjort at jeg har tatt med både mann (han vil uansett gjerne være med) og baby på løp og andre ting som har med Andreas å gjøre. Når vi for eksempel har vært på lansering i Bergen (han kommer derfra) har vi også gjort det til en miniferie. Og lille Olivia (med spesialsydd t-skjorte lik de jeg tidligere har designet for Andreas i BakkerudBlue-design) var selvsagt med på sitt første rallycrossløp da årets VM-runde i Norge ble kjørt på Hell her i Trøndelag. Tidlig krøkes kun 2 mnd gammel!

GM_blogginnlegg_bakkerud3
Selvsagt er det ikke alltid dette lar seg gjøre, men det er en fin grunntanke å jobbe for at det også skal kunne vær slik at jobb og familieliv kan kombineres. Det MÅ ikke være en vegg mellom de to. Det har jeg erfart. Mitt beste tips er å tenke over i hvilke situasjoner det kan være tipp topp å ta med, eller inkludere mann og barn i gründerjobben din? Spesielt mannen merker nok andre ting, som økonomisk uforutsigbarhet, frustrasjoner og andre deler av gründerlivet som ikke nødvendigvis fyrer opp under engasjement og iver, derfor kan det å inkludere han i arrangement og lignende som er gøy være veldig fint. Ikke minst så får han også da litt innsikt i hva det er du driver med, for akkurat det trenger ikke være enkelt alltid med en gründer.

Her er en liten liste med ulike situasjoner hvor familien din kan være med å delta i ditt gründerliv:
– planlegging av året: gjør det til en idèworkshop og tegn og lek med hva bedriften din kan gjøre. Familien er med i alle mulige rare tankeprosesser og hører det meste og kan derfor faktisk sitte på gulleggene! Et barns tanker kan ofte være så kreative at de er geniale, eller  så enkle at de er veldig realiserbare (og noe vi glemmer at kan være smart)
– som idemakere når du står fast med noe. De kjenner deg aller best og tør (forhåpentligvis) å si akkurat det de mener.
– være med på lanseringer, fester og arrangement med kunder/samarbeidspartnere/investorer. Familien din er de garantert interessert i å møte, de er jo en viktig del av deg.
– små turer i inn- og utland. Legg bare ekstra inn tid til å være med de også!
– dugnader og lignende der hvor de kan hjelpe til. (Her er nok det vel også ofte at de «må» bidra uansett… Eller?)

… og du husk å la de være med på det som er gøy først og fremst – og ikke glem å presiser at du ikke kan love at de de gjør alltid blir realisert. Forventningavklaring er viktig, også for familien.

Føy gjerne til dine ideer ved å legge igjen en kommentar!